Rijsbergen/waterschap Brabantse Delta

In het beheergebied van waterschap Brabantse Delta is een perceel gevonden waar een prototype is KAD aangelegd. Het geselecteerde perceel watert af op de Mark en kan daardoor bijdragen aan het verminderen van piekafvoeren bij de inzet van KAD. Daarnaast was het perceel voorheen niet gedraineerd en kan KAD het landbouwkundig gebruik van het perceel bevorderen. Ook biedt KAD de mogelijkheid om water langer te conserveren voorafgaand aan droge perioden. Naast KAD hebben we een kleiner perceel voorzien van samengestelde, peilgestuurde drainage. Dit biedt ons de mogelijkheid om verschillen en overeenkomsten waar te gaan nemen tussen het effect van beide drainage-systemen op de waterhuishouding van de percelen.

Enkele kenmerken van de proeflocatie zijn:

  • Landgebruik: (permanent) grasland
  • Bodemsoort: veldpodzol (Hn21 VI) met heterogeen verspreide keileemlagen op 1 m-mv
  • Sleufloze drainage; drainafstand: 6 m; draindiepte: 1,2 m-mv
  • Aanleg KAD: 3 ha; peilgestuurde drainage: 1,5 ha
  • Permanente elektriciteitsvoorziening, waardoor permanente bediening mogelijk is; GPRS logger in 1 peilbuis en 3 peilbuizen met dataloggers
  • In overleg is de agrariĆ«r bezig met het realiseren van een sub-irrigatievoorziening

In de operatie met KAD op dit proefveld hebben we de sturing van KAD ter ondersteuning van de bedrijfsvoering in medio mei 2012 afgestemd op het maaien van de 1e snede grasland. We zagen dat de grondwaterstand op 10 mei 2012 ongeveer op 0,6 m-mv stond. Dit was een te hoog niveau om met machines het perceel te berijden en het gras te maaien, in te kuilen en daarna bemesting toe te passen. Op 11 mei 2012 is daarom het drainageniveau omlaag gestuurd. Het maaien gebeurde op 15 mei 2012, het gras is op 16 mei 2012 ingekuild, dit alles bij een grondwaterstand van 0,85 m-mv. Het perceel is bemest, waarna het drainageniveau weer omhoog gestuurd is om water vast te houden. Doordat er een aantal buien passeerde steeg de grondwaterstand weer tot 0,7 m-mv in de dagen erna. Deze gebeurtenis laat typisch zien waar we met KAD toe in staat zijn.

In november 2012 hebben we op locatie bezoek gehad van een ruim 20 personen tellende delegatie van de Shanghai Water Authority uit China. Zij toonden interessen in de techniek, die ook in landbouwgebieden in het achterland van Shanghai ingezet kan worden ter reductie wateroverlast en optimalisatie van de vochtvoorziening van de landbouwgewassen.

Door omstandigheden hebben we de sub-irrigatieproeven uitgesteld tot 2013.