Haaksbergen/waterschap Regge en Dinkel

Waterschap Regge en Dinkel heeft in samenwerking met andere waterschappen in het deelstroomgebied Rijn-oost het project ‘Landbouw op Peil’ opgestart. We hebben met ons project aansluiting gevonden bij dit project. Op het geselecteerde perceel wordt naast KAD ook de mogelijkheid tot sub-irrigatie met effluentwater van de nabijgelegen RWZI geïnstalleerd. De afvoer van het KAD-systeem komt uit op de Bolscherbeek. Gezien dit deel van Nederland naast last van droogte ook wateroverlast en natte percelen kent en er daarnaast hoogte-verschillen in het landschap zijn, is op dit perceel een innovatief automatisch meesturend vlottersysteem bedacht. Op deze manier worden stapsgewijs hoogteverschillen van 0,3 m overbrugd.

Enkele kenmerken van het perceel zijn:

  • Landgebruik: snijmaïs (2011, 2012)
  • Bodemsoort: veldpodzol (Hn21) met verspreid ijzeroerbanken tussen 0,5 en 1,5m-mv
  • Sleufdrainage met ketting: drainafstand variabel i.v.m. verschillen mv-hoogte; draindiepte 1,2 m-mv
  • Oppervlakte totaal: 5,5 ha, waarvan KAD 4,5 ha en sub-irrigatie 1 ha
  • Eén KAD put en twee vlotterputten om in totaal bijna 1 m hoogteverschil in maaiveld te overbruggen; permanente bediening, daarnaast zonnepanelen geïnstalleerd; GPRS logger in 1 peilbuis en 4 peilbuizen met dataloggers, waarvan 1 ondiep
  • Sub-irrigatievoorziening vanuit RWZI en infiltratieput

We hebben in de zomer van 2012 de eerste proeven met sub-irrigatie met RWZI-effluent uitgevoerd. De KAD-installatie heeft technisch gezien prima gefunctioneerd. Via het bovenstroomse invoerpunt van het systeem zijn steeds alle drains gevuld met water, om vervolgens via de vlotterput naar het lager gelegen gedeelte te stromen, om wederom alle drains te voorzien van water. De KAD-put zelf ligt bij het laagste punt en is tijdens de proeven omhoog gestuurd geweest. Zo bleef al het water dat is toegevoegd via het KAD-systeem op het perceel. We hebben respons waargenomen van de sub-irrigatie op de grondwaterstanden. Als er een vervolgproject van start gaat zullen we de proeven voortzetten in de zomer van 2013.

Het is tenslotte vermeldenswaardig dat de opbrengst van snijmais i.c. het geoogst product op het KAD-perceel in 2012 per ha het hoogst was van alle percelen van het bedrijf. Dit is geen statistisch getal of gegeven, maar een waarneming uit een enkel jaar. Desalniettemin een mooi resultaat, mede dankzij KAD.