Zeeuwse Fruitteeltdag 2013 – KAD toepasbaar in fruitteelt

June 10, 2013

Op 7 juni 2013 organiseerde de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) in samenwerking met ZLTO de Zeeuwse Fruitteeltdag 2013 in de Zeelandhallen te Goes. We waren erbij met onze KlimaatAdaptieve Drainage (KAD). We sloten aan als gast op de stand van het bedrijf Bodata van Adrie en Peter Boshuizen. Zij houden zich bezig met automatisering in de fruitteelt, waaronder de inwinning en verwerking van meteogegevens en advisering inzake ziektebestrijding.

We hebben KAD gepresenteerd als maatwerk-oplossing voor fruittelers die hun grond conventioneel gedraineerd hebben. Door water vast te houden kan recirculatie van water plaatsvinden tijdens beregening tegen vorstschade en kan water opgespaard worden dat anders later weer aangevoerd moet worden. Daarnaast kan KAD ingezet worden teneinde meer zoet water te genereren boven brak grondwater en om een meer homogene waterhuishouding van percelen te bewerkstelligen via de samengestelde drainage.

We kregen aardig wat aanloop op de stand en een aantal fruittelers toonde concrete belangstelling voor het KAD-systeem. Binnenkort bezoeken we een bedrijf om de lokale drainage-situatie op te nemen en eventueel een KAD-systeem te ontwerpen. Zo hopen we met ons drainagesysteem ook fruittelers een stap verder te helpen bij de optimalisatie van de fruitproductie.

KAD_beurs_Goes_2

KAD_beurs_Goes_1