Afgelopen dinsdag vond op het kantoor van World Vision in Amersfoort de kick-off plaats van een innovatief geodata-project. Doel van dit project is om de voedsel- en inkomenszekerheid van meer dan 100.000 kleine boeren in Angola te verbeteren. Het project draagt de naam Mavo Diami, wat in een lokale taal (Kimbundo) ‘mijn land’ betekent en heeft een looptijd van 3 jaar.

Met behulp van diverse geodata-services kunnen boeren weloverwogen beslissingen nemen om hun oogsten te verbeteren. Het gaat daarbij om mobiele data op het gebied van weer, bodem, water, gewassen en andere relevante gegevens en indicatoren. Deze informatie geeft boeren antwoord op de vraag wat ze het beste kunnen planten en wanneer. En wanneer ze het beste kunnen irrigeren en oogsten.

Het project richt zich zowel op kleine boeren als op grote commerciële boerderijen in zes Angolese provincies Benguela, Bié, Cunene, Huambo, Huila en Kwanza Sul. Voor de kleine boeren zijn de diensten (deels) gratis of beschikbaar via gratis kanalen, zoals de radio. Voor de meer op maat gemaakte services kunnen boeren, na een proefperiode, een abonnement afsluiten. Ook de grote commerciële boerderijen kunnen zich aanmelden voor een abonnement. Ze betalen een bepaald bedrag per hectare en kunnen ook irrigatieondersteuning krijgen.

FutureWater zal zich met name richten op de ontwikkeling van irrigatieondersteuning voor commerciële boeren in Angola. Verder zullen er gewas geschiktheidskaarten worden gemaakt om aan te geven welke gebieden het meest bekwaam zijn om landbouw te bedrijven en welke gewassen daar het beste zullen gedijen.

Het project valt onder G4AW (Geodata for Agriculture and Water) en wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Netherlands Space Office (NSO), het ruimtevaartagentschap van de Nederlandse rijksoverheid. Deze publiek/private samenwerking wordt geleid door World Vision de overige projectpartners zijn Aequator Groen & Ruimte, BZRD, eLEAF, GaiaVision, Nova Agrolider en Weather Impact.