Van 29 augustus tot 4 september vond in Maputo de International Trade Fair FACIM plaatst. Op deze beurs verzorgde de Nederlandse Ambassade een Holland paviljoen waar verschillende Nederlandse organisaties zich presenteerden aan de Mozambikaanse markt. Dit paviljoen stond op woensdag 31 augustus in het teken van het FACIM WATER EVENT ‘The adaptation of innovative technologies in the Mozambican water sector’.

Het ThirdEye project prijkt op de voorkant voor het booklet met innovatieve technologieën voor de watersector in Mozambique.
Het ThirdEye project prijkt op de voorkant voor het booklet met innovatieve technologieën voor de watersector in Mozambique.

NWP (Netherlands Water Partnership) heeft de Nederlandse watersector gepromote door middel van een booklet met Nederlandse innovatieve technologieën voor de Mozambikaanse watersector. Het booklet, dat tevens is overhandigd aan ambassadeur Pascalle Grotenhuis, is tijdens het water seminar verspreid ten werd met groot enthousiasme ontvangen.

Een van deze technologieën is het ThirdEye project, een project in Mozambique waarbij met behulp van Flying Sensors (drones) het land van kleinschalige boeren in kaart wordt gebracht. FutureWater heeft, samen met HiView, tot nu toe 14 lokale operators (drone gebruikers) getraind, waarvan er 8 dagelijks bezig zijn met vliegen, beeldverwerking en advies geven aan boeren. Op dit moment worden meer dan 4000 boeren bediend in 2 gebieden in Mozambique, Xai-Xai en Choókwè, met een totaal oppervlak van meer dan 1600 ha.

Doel is om eind 2017 20 operators in dienst te hebben, 8000 kleinschalige en 2 commerciële boeren te bedienen en een support unit in Mozambique opgezet te hebben, waardoor het project zonder externe financiering kan doorgroeien.