Dr. Walter Immerzeel, hydroloog bij FutureWater en wetenschapper van de Universiteit Utrecht, heeft van NWO een Vidi-financiering toegekend gekregen van 800.000 euro. In totaal dienden 572 onderzoekers in Nederland een aanvraag in, waarvan NWO er uiteindelijk 87 heeft gehonoreerd.

VenividiviciNWODe Vidi-subsidievorm is gericht op excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht en daarbij hebben aangetoond vernieuwende ideeën te genereren en succesvol zelfstandig tot ontwikkeling te brengen. Zij mogen een eigen vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en daartoe zelf een of meer onderzoekers aanstellen. De subsidie bedraagt maximaal 800 duizend euro. NWO selecteert de Vidi-laureaten op basis van de kwaliteit van de onderzoeker, het innovatief karakter van het onderzoek, de verwachte wetenschappelijke impact van het voorstel en de mogelijkheden voor kennisbenutting. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied.

Met de subsidie kan Dr. Immerzeel gedurende vijf jaar een eigen onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opbouwen. Onderwerp bij deze onderzoeksgroep is het smeltwater in de Himalaya. De “Himalaya” betekent het “huis van de sneeuw” in Sanskriet en het smeltwater is van levensbelang voor miljoenen mensen in Azië. Er is echter weinig bekend over de watercyclus van dit hooggebergte. In Hi-Cycle gaat een team van onderzoekers deze watercyclus ontrafelen met behulp van drones, meetapparatuur en simulatiemodellen.