Het smeltwater uit het Himalayagebergte en aangrenzende bergketens vormt een belangrijke waterbron voor ruim een kwart van de wereldbevolking. Maar omdat het terrein onbegaanbaar is, en er geen degelijke observaties zijn, is niet bekend hoeveel neerslag er in de bergketens valt. Voor de waterbeschikbaarheid van ruim een miljard mensen is dit echter cruciale informatie.

FutureWater, Universiteit Utrecht en ICIMOD hebben, in samenwerking met ScienceMedia,  een mini-documentaire ontwikkeld over het project “Using Unmanned Airborne Vehicles (UAV) for glacier monitoring in the Himalayas”. De documentaire laat zien hoe innovatieve technieken gebruikt kunnen worden om de gevolgen van klimaatverandering op gletsjers te begrijpen. De documentaire biedt ook een bredere context door de gevolgen van de verwoestende aardbeving in Nepal van 25 april 2015 voor mensen in de Langtang in Nepal te tonen.

Himalayan Water Tower